2011. június 5., vasárnap

Asus laptop

A minap beújítottam egy ASUS K72JT notebook-ot. Konfig: 17.3"-os kijelző, Intel Core i3 380M proci (2.53 GHz, 2 mag + HyperThreading!), 4 GB RAM, 500 GB HDD, DVD író, ATi grafikus vezérlő (1GB), WiFi, és speckó ASUS nyalánkságok.


Azért döntöttem e készülék mellett, mert hosszú távra tervezek: a nagy kijelző jó mozizáshoz és fejlesztéshez egyaránt, a proci pedig meg is hajtja mindezt. Az ósdi asztali PC-met cserélem erre a gyönyörűségre - a mobilitás és kompaktság is fő szempont és döntő érv volt a notebook mellett.

FreeDos-szal adták (nem is baj, az egyetemi hallgatóknak jár Windows ingyen, jogtisztán - kis motiváció :D), ami nem zavarna, de van egy kis szívatás a dologban. Az 500 GB-os winyóból a gyártók elcsennek egy izmos 140 GB-ot egy "rejtett" rendszerpartícióra... amin ráadásul csak a 112 MB-os FreeDos csücsül. Az Ablakok pedig se törölni, se átméretezni nem tudja. (A gari miatt meg nem is formázhatom...) És hogy-hogy-nem csak 325 GB-om marad rendszertelepítésre, berendezkedésre és munkálkodásra.

Ami picit fura, hogy a papíros kézikönyvben gyakorlatilag semmi nincs. (Így némi időbe telt mire ki*ptam a kisujjamból, hogy az ESC gombbal érem el a boot-menüt a POST-screen alatt. :D) Ugyanakkor a mellékelt DVD-n már egy szép részleteset találunk.

No de ennyit a hátrány(ok)ról, nincs is több. Lássuk mivel engesztelik ki a vevőt! :)

Multifunkciós touchpad: több ujjat is érzékel, lehet vele görgetni, két/három ujjal klikkelni. Gyönyörű OSD kijelzés és menü (!!): leírhatatlan élmény volt, amikor először megláttam, a megjelenő ikon áttűnő fehér glow-ba van csomagolva. Kijelző színsémák: 4-5 séma, igazából többségük nekem nem tetszik, túl kontrasztosak néhol, de valaki biztos hasznosnak találja. Energiafelhasználási fokozatok: 4 beállítás, a maximális teljesítménytől a lebutított aksispóroló üzemmódig. Kamera beléptető rendszer: arcfelismeréssel tud beléptetni a Windowsba a webkamera (VGA felbontású) segítségével - hatalmas! :D Testreszabható POST-screen: saját képet/hangot rakhatunk be az ASUS logó helyére, így akár például szerelmünk kacsinthat ránk, ha beizzítjuk a vasat. :D
Emellett a másik DVD-n (az egyiken a driverek/utility-k vannak) Cyberlink szoftverek vannak (nyilván OEM butított verziók): DVD lejátszó, videóvágó, stb.

A Windows 7 osztályzásán egy kerek 5-öst kapott. A rendszer fél óra alatt bútorozott be, az Office (csak Word és Excel, a kiegészítőkkel együtt) 3 perc alatt röppent fel, és a gép simán lejátssza az 1080p-s videókat.

Brutálisan nagy a kijelzője, és szép képet ad. Jó a hangminőség, van is valami szoftver, amivel javítja. Kényelmes a billentyűzet, bár a delete, insert, home, stb. még szokatlan helyen van.

A csomagban adtak hozzá táskát, egeret, tépőzáras kábelkötözőt is.

Update (2012.05.31.): ami még negatívum, hogy a hangbemenete használhatatlan. Legalábbis arra, amire én használnám: hangrögzítésre. Iszonyatosan zajos, a szoftveres zajszűrő pedig borzalmas (a gitár hangjából kiveszik a gitár jelleg). Cseteléshez jó, másra nem.

Update (2012.06.12.): a hangbemenete mégiscsak jó, ma kikísérleteztem. Csak ki kell kapcsolni a zajszűrést és az erősítést! Némi alapzaj így is van (bár ez lehet, hogy a gitárerősítőm műve), de nem rondít bele a felvételbe.

Nincsenek megjegyzések: