2012. február 26., vasárnap

Gyors fejlesztés NetBeans-ben

Nyilván a legtöbb NB felhasználónak nem fogok újat mondani, viszont aki még nem ismeri az alábbiakat, örülni fog! :-) Nekem speciel megváltozott az "életem", vagyis a programozási stílusom, amikor megismertem a következő billentyűkombinációkat:


ALT+SHIFT+F

Megformázza az egész kódot. Az elágazások és ciklusok után kiteszi a kapcsos zárójelet, szóközökkel veszi körbe a műveleti jeleket, minden parancs új sorba kerül, stb. Lehet ezt finomhangolni a beállítások panelen.


CTRL+SPACE

Olyan, mint a konzolban a TAB: megpróbálja kiegészíteni az előzőleg beírtakat. Ha több lehetőség van, kidob egy listát, amiből választhatsz. Rövidíti a változó- és metódusnevek begépelését, illetve kilistázza ismeretlen osztályok metódusait. (Mint ahogy a "." után is.)


"sout" és TAB, "serr" és TAB

System.out.println(""); vagy System.err.println(""); beszúrása gyorsabban.


ALT+ENTER

Ha egy sorban piros aláhúzás van, ezzel a billentyűkombóval kérdezhetjük meg, mit javasol a NetBeans. Ha egyetlen lehetőség van, már alkalmazza is egyből. Például absztrakt osztály példányosításakor az absztrakt metódusok definiálása.


CTRL+SHIFT+I

Hozzáadja a szükséges import-okat, törli a szükségteleneket, ABC-be rendezi őket, illetve ha egy adott csomagból túl sok osztály van egyesével importálva, akkor összevonja *-ra. Ha egy osztály több package-ben megtalálható, megkérdezi, melyiket szeretnénk használni.


ALT+DEL

Konstruktorok, getterek, setterek létrehozása pár gombnyomással, a mezőket is ki lehet választani. Lehetőség van override-olni kívánt metódus kiválasztására is.


CTRL+R

Változó, metódus, osztály átnevezése, refaktorálással.