2012. június 23., szombat

Google App Engine - Tapasztalatok

Ma rászántam magam végre, és feltöltöttem az első alkalmazásom eddig elkészült részét a Google App Engine-be. Persze az azonosító, amit kigondoltam foglalt volt, úgyhogy egyelőre megmaradok a juzraai-nál. :D Előtte azért átnéztem a súgót, mert egy felhasználó max. 10 alkalmazást üzemeltethet: ha egy alkalmazást törlök, akkor visszakapom azt az 1 lehetőséget, szóval ezzel nincs gáz, lehet próbálkozni.

No, hát a feltöltés tök egyszerű, az appcfg update <a-projekt-web-mappája> parancssal. Utána a webes felületen egyszerűen ki lehet igazodni, listázza a verziókat, sőt, verziónként az egyes példányokat is, melyek lefutottak, és hiba esetén megtekinthető a log.

És erre szükség is volt...

Először a JSF nem tudott konfigfájlt olvasni, ki kellett kapcsolni a többszálúságot, meg a projekt állapotát Development-ről másra kellett állítani (web.xml):
<context-param>
  <param-name>javax.faces.PROJECT_STAGE</param-name>
  <param-value>Production</param-value>
</context-param>

<context-param>
  <param-name>com.sun.faces.enableMultiThreadedStartup</param-name>
  <param-value>false</param-value>
</context-param>

<context-param>
  <param-name>com.sun.faces.enableThreading</param-name>
  <param-value>false</param-value>
</context-param>
Aztán a JSF nem tudta példányosítani az EL API valamelyik osztályát, a projekthez hozzá kellett csapni az el-api-2.2.jar és el-impl-2.2.jar lib-eket.

És ezután, legnagyobb örömömre el is indult az app! :D

Legalábbis a főoldala. Utána szerializációs problémák voltak. (De ez már app-specifikus.) A Google Data API osztályai nem szerializálhatóak, én pedig kényelmesen használtam volna őket... no sebaj, ezt majd megoldom.

Nincsenek megjegyzések: