2013. szeptember 28., szombat

X-faktor 2013 és a kultúrmisszió

Noha rengetegen nézik a legnagyobb hazai tehetségkutatót, akad aki szidja. Már én sem nézem olyan nagy lelkesedéssel, mint a legelső szériát, de elkaptam pár percet, amit érdemes volt. Sok az amatőr, sok az önkritikahiányban szenvedő jelentkező, de akadnak tehetséges előadók, köztük ismeretlen profik is, akik a nagy nézettségű show-val felhívhatják magukra a figyelmet.

A válogató egyik részébe belenézve egyszercsak feltűnt egy ismerős arc, Bátky Zoltán alias BZ. Nem adták végig a TV-ben, de a neten megnéztem a teljes produkciót. Jó volt, konkrétan mintha nem is válogatásra ment volna, hanem fellépni. :-) BZ nevével én az Arckönyvön találkoztam, egy ismerősöm fel volt iratkozva rá és like-olta az egyik posztját, egy akkori új lírai dalt. Meghallgattam és eldobtam az agyam. Zeneileg, szövegileg, hangilag 10/10-es, libabőröztem is tőle, és valamelyest eltalálta az akkori lelkivilágom. Nyomban fel is iratkoztam rá, és utánanéztem a munkásságának, láttam, hogy több zenekarban is énekel(t). Akkor valamiért nem hallgattam bele a track-ekbe, de most pár napja kiposztolta a September Kills-t a (talán) legújabb bandájától, amire rákattintottam és kissé nehezemre esett nem meghallgatni egymás után legalább 5x. :-)

A mai X-faktor adásból nem sokat láttam, de szerencsére BZ belinkelte a szerepléséről szóló videót. Nagyon szimpatikusan nyilatkozott a trióban középen álló úrról, hozzáállását a mentorok is pozitívan értékelték utána. A hármas bal oldalán éneklő lány, Jaksa Adrienn eleinte nekem hamiskásnak tűnt, de aztán belemelegedett és nagyon jól énekelte a dalt. BZ "metal-lady" jelzővel illette az Arckönyvön, úgyhogy utána is néztem Adrienn zenei múltjának/jelenének. A válogatón egy Evanescence dalt énekelt, meglepően jól. YouTube-on úgy láttam, korábban egy Sibling nevű kétszemélyes formáció tagja volt, később pedig a SoulDiver projektbe vágott bele, amelyből eddig 3 dal született. Stílusában engem nagyon Evanescence-re és Within Temptation-re emlékeztet. A 3 dalból nekem 2 jön be, A másik világ és a Kénköves úton. Hallgassátok!

Szóval nekem hozott pozitívat az idei X-faktor, rátaláltam egy újabb együttesre, amely elnyerte a tetszésemet. És jó látni, hogy van még jó zene kis hazánkban. :-)

Nincsenek megjegyzések: