2015. május 17., vasárnap

Ex Machina - vélemény

Hejj, nagyon rég írtam ide, még a januárban tervezett 2 bejegyzésem is csak piszkozatként figyel a polcon... és most is ott maradnak, mert egy friss témát hoztam.

EX MACHINAA film, amit nagyon ajánlok megnézésre. Node lássuk, miért is. Klikk...

Kb. 1 hónapja belebotlottam egy cikkbe a 444.hu-n (vigyázz, spoiler!), ami felhívta a figyelmem az Ex Machina c. filmre. Megnéztem a trailer-t, és világossá vált, hogy igen, ez engem érdekel.

Kicsit várnom kellett, mire lehetőségem nyílt megnézni, de a héten erre végre sor került. Külön élmény volt, hogy ez volt az első film, amit eredeti nyelven és felirat nélkül néztem - és jó volt. :)


Vélemény (nincs spoiler)

Nagyon érdekes volt. Előzetesen én alábecsültem a filmet. Azt hittem, a klasszikus csavart fogják a végén alkalmazni, de nem így lett, sokkal elmésebb csattanót építettek a történetbe, mint amire számítottam. Meglepett és elgondolkodtatott. Zseniális. Az alakítás kiváló, és a zene is. Azt hiszem, a filmet máris beemeltem az all-time favourites listámra, és nagyon ajánlom mindenkinek, hogy legalább egyszer nézze meg. A film lassúnak tűnhet, de ha felkelti érdeklődésed a téma, amit az első 10 percben körvonalaznak, nem fogod unni.

Gondolatok (SPOILER!)

(Ha érdekel, jelöld ki a szöveget, hogy el tudd olvasni.)
Számomra 2 fontos elem van a filmben. Az egyik maga a történet az MI-vel és a teszttel, és a zseniális duplacsavar a végén. Végig azt hisszük, hogy Nathan a gonosz, és Ava tényleg randizni akar Caleb-bel. Aztán kiderül, hogy Nathan azért választotta Caleb-et, mert szociális helyzetéből adódóan tökéletes komponens lehet egy olyan tesztben, melynek feladata azt kideríteni, hogy Ava befolyásolni tudja-e érzelmileg az embert annak érdekében, hogy kijusson. Ez sikerül is, az MI tökéletesen működik, megvezeti Caleb-et és minket, nézőket is. Nathan viszont azzal nem számolt, hogy Caleb azon túl, hogy jó fiú, a naivitása mellett "okos" is: "túljár" Nathan eszén és tényleg elintézi, hogy Ava kijuthasson. Azonban Caleb csak a végén döbben rá, hogy Ava-nak csak egy eszköz volt, pont, ahogy Nathan utolsó mondataiban elmondta neki. Ava otthagyja a fiút bezárva, szívtelenül, és kilép az emberek közé, nyitva hagyva a gondolatsort nekünk, hogy vajon milyen következményekkel járhat ez.


A másik fontos mozzanat számomra az kis apró információ, hogy hogyan jutott Nathan inputhoz, ami alapján az MI-t megalkothatta. Ugye elhangzik, hogy ez a BlueBook a világ legnagyobb keresőmotorját üzemeltető cége - egyértelmű analógia a Google-el. A keresésekkel nem (csak) azt térképezik fel, amit gondolunk, hanem azt, hogyan gondolkodunk, mi felhasználók. Emellett Nathan az összes mikrofon és kamera adatát a központba irányította, amivel humán interakció végtelen inputjához jutott. Nem vagyok nagy összeesküvés-elmélet gyártó, de ez nem hangzik annyira irreális vagy távoli dolognak - ugyanakkor persze egy ilyen MI-re még jó pár tíz évet kell várni, ld. webes fordítók gyermekbetegségei.

+1 gondolat, vagyis nyitott kérdés még számomra, hogy miért nem kódolta bele Nathan a 3 törvényt a robotokba? Erre persze 2 válasz is lehetséges. (A) Belekódolta, csak a robotok felülírták. (B) Tökéletes emberszimulációt akart megalkotni, ezért fel sem merült benne. Ez persze elég balga dolog és rá is fázott. :D

Nincsenek megjegyzések: